top of page

שכר מינימום

שכר מינימום הוא גבול תחתון הנקבע לשכר. 

חוק, תקנה מינהלית או הסכם קיבוצי הם דרכים אפשריות לקביעת שכר המינימום.  מטרת שכר המינימום הינה להגן על העובד הקטן  מפני העוצמה שבידי המעסיק שיכול להשתשמש בכוחו לרעה ואף לפגוע בעובד.

 

קיימת ביקורת שלילית על האכיפה של שכר המינימום, אף על פי ששכר המינימום נקבע בחוק  כ-40 אחוז מהמעסיקים במדינה אינם מצייתים לחוק זה, ומשלמים לעובדים שכר נמוך מהשכר שנקבע בחוק.

 

 

 

 

      עיקרי החוק

  • עובד שמלאו לו 18 שנים המועסק במשרה מלאה, כנהוג במקום עבודתו, זכאי לקבל ממעסיקו שכר עבודה שלא יפחת משכר המינימום לחודש, שכר המינימום היומי או שכר המינימום לשעה.

  • שכר מינימום מופחת משולם לנערים או למפעלים מוגנים (שמעסיקים עובדים עם מוגבלויות).

  • שכר המינימום החודשי הוא 47.5% מהשכר הממוצע במשק כפי שהוא נקבע ב-1 באפריל של כל שנה.

  • שכר מינימום יומי הוא החלק ה-25 של שכר המינימום החודשי לגבי עובד המועסק שבוע עבודה בן שישה ימים, והחלק ה-2/3 21 של שכר המינימום לגבי עובד המועסק שבוע עבודה בן חמישה ימים.

  • שכר מינימום לשעה הוא החלק ה- 186 של שכר המינימום החודשי (לנוער עובד: החלק ה- 173 של שכר המינימום החודשי לנוער).

  • עובד במשרה חלקית זכאי לשכר מינימום חלקי המחושב לפי חלקיות משרתו.

  • עובד שמקבל שכר על בסיס אחר ולא על יחידות זמן (כגון עמלות) זכאי לשכר מינימום.

  • בחישוב שכר המינימום לא יכללו תוספות ותק, תוספת בשל עבודה במשמרות, משכורת 13, החזרי הוצאות אש"ל, פרמיות, מענקים ונסיעות.

  • מעסיק שלא שילם שכר מינימום דינו שנת מאסר או קנס. (כל-זכות).

חוק שכר מינימום, התשמ"ז-1987 נועד להבטיח לכל העובדים (כולל עובדים זרים ושוהים לא חוקיים) קיום בסיסי.

שכר מינימום קיים במדינות רבות בעולם, ולקביעתו משמשות בעיקר הדרכים הבאות

קביעה של שכר המינימום בחוק כאחוז מסוים מהשכר הממוצע או משתנה אחר. הסדר זה קיים במדינות רבות, אך בשנים האחרונות פוחת השימוש בו בגלל קשיחותו

קביעה של שכר המינימום על-פי החלטת שר או פקיד ממונה, במרווחים חודשיים או שנתיים. הסדר זה נפוץ מאוד במדינות עניות, בלתי-דמוקרטיות או כאלו הסובלות מאינפלציה גבוהה המחייבת עדכון לעתים תכופות

קביעה של שכר המינימום מתוקף הסכם בין מעסיקים לבין ארגוני העובדים. גישה זו מקובלת במיוחד במדינות שבהן יש ארגוני עובדים חזקים, החשים שביכולתם להגיע להסכם ראוי גם ללא התערבות המחוקק. הסכם זה מחייב לפחות את החתומים עליו, ולעתים הוא מוחל על אוכלוסייה רחבה יותר, למשל באמצעות צו הרחבה

© 2015 האתר נבנה על ידי שרון הודיה ונועה

bottom of page